Kristalografija u Hrvatskoj, znanstveni skup povodom 20. obljetnice HKZ-a

Znanstveni skup

Kristalografija u Hrvatskoj povodom dvadesete obljetnice Hrvatske kristalografske zajednice (HKZ) održat će se u srijedu, 25. siječnja 2012.g. s početkom u 9.15 sati u Knjižnici HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb. Vjerujem da će skup biti od velike važnosti u promicanju kristalografskih istraživanja u Hrvatskoj. U ime Odbora HKZ molim sve članice i članove HKZ da nazoče skupu. Odbor HKZ je razmotrio pristigle prijedloge za izlaganja na skupu. U ime Odbora HKZ zahvaljujem se svima koji su podnijeli prijedloge izlaganja. Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU suglasio s održavanjem skupa, a zatim se suglasila i Uprava HAZU. U privitku je konačni Program skupa.

Kratke upute autorima izlaganja i radova: Izlaganja u trajanju od 10 minuta trebala bi pokriti bitne rezultate istraživanja pojedinog laboratorija, istraživačke skupine, istraživanja na projektu u posljednjih 20 godina, ali to ne znači da se treba ograničiti samo na to razdoblje. Prikazi bi trebali biti više popularni nego znanstveni, za širi krug slušatelja, s težištem na bitnim postignućima. Bilo bi dobro izabrati jednu ili dvije problematike u kojima su postignuti važni rezultati, s međunarodnim odjekom.

Radovi ( višeautorski ) na osnovi izlaganja objavili bi se u Zborniku skupa u izdanju HAZU. Rad ( jasno, na hrvatskom jeziku ) može biti stručniji, opsega do deset stranica ( Times New Roman, jednostruki prored, font 12, format doc, margine 3 cm ) uključujući kratki sažetak, uvod, glavni dio teksta, slike, tablice, zaključak, reference. Slike i tablice treba unijeti u tekst rada. Molim slijediti izgled radova i način citiranja jednak onome u Acta Cryst. Radove bi trebalo pripremiti do 31. siječnja 2012., te ih poslati na moju adresu. Radove će recenzirati članovi HKZ o čemu će odluku donijeti Odbor HKZ. Molim da radove imenujete: Krist Hrv PREZIME.doc, a prezentacije Krist Hrv PREZIME.ppt. Ljubazno Vas molim da se pridržavate navedenog roka. Ujedno molim predsjedavajuće koji su navedeni u Programu da prihvate tu dužnost.
Srdačan pozdrav i hvala svima na suradnji
Stanko Popović

Novogodišnji blagdani u Teslinom svjetlu

Upotrijebivši Teslin transformator i posebne tehnike snimanja, australski fizičar je napravio ovo spektakularno “Teslino blagdansko drvce”. Za više informacija o ovom sjajnom pokusu nadahnutom djelom našeg najvećeg fizičara, klknite ovdje.

Leave a comment